Θέρμανση με πέλλετ

Θέρμανση με πέλλετ

thermansi-me-pelletΗ θέρμανση με πέλλετ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και εξαπλώθηκε κατά την δεκαετία του ’90 και στη Βόρεια Ευρώπη. Από τις αρχές του 2000, το pellet κατακτά όλο και περισσότερους καταναλωτές στην κεντρική Ευρώπη, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία , Γαλλία κλπ…

Πρόκειται για μια μορφή βιοκαυσίμων με ευρεία διαδεδομένη χρήση και πλήθος εφαρμογών, που αποτελείται από συσσωματώματα βιομάζας ξυλώδους μορφής. Τα πέλλετ είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον,  ανανεώσιμα καύσιμα γιατί το ισοζύγιο του CO2 τείνει να είναι μηδενικό αφού το παραγόμενο CΟ2 από την καύση αφομοιώνεται σχεδόν εξολοκλήρου από την ανάπτυξη του φυτού.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν προχωρήσει τόσο που είναι μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή απέναντι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε οικιακό άλλα και βιομηχανικό επίπεδο με μεγάλες αποδόσεις θερμότητας.

Είναι γνωστό σε όλους μας πλέον ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταστήσει απαγορευτική την θέρμανση με αυτό και πολλοί έχουν αρχίσει να στρέφονται στην βιομάζα.

Το πελλετ σε σύγκριση με το πετρέλαιο έχει αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

Τιμή. Έως 70% φθηνότερο.
Οικολογικό. Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
100% Φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα.
Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η αναλογία μεταξύ των δύο προαναφερόμενων τύπων καυσίμου είναι:
1kg πετρελαίου = 2kg pellets

Θέρμανση με Πετρέλαιο

Με €4.500
Μία τετραμελής οικογένεια σε σπίτι 100 τετραγωνικών σε ημιορεινή περιοχή καταναλώνει τον χρόνο 3 τόνους πετρέλαιο. 3  x 1500 = 4.500€ κόστος θέρμανσης.

Θέρμανση με Πελλετ

Με €1.500
Η αναλογία πέλλετ πετρελαίου είναι 2:1. Αυτό σημαίνει ότι η τετραμελής οικογένεια θέλει 6 τόνους πέλλετ για να πάρει την ίδια θερμαντική αξία με το πετρέλαιο. 6 τόνοι x 250 = 1500 €.

Ακόμη και με μια νέα εγκατάσταση για θέρμανση με πέλλετ η απόσβεση επιτυγχάνεται απο τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Σε σύγκριση έναντι των ξύλων καταγράφονται τα εξής πλεονεκτήματα:

Αγοράζετε ακριβής ποσότητα.
Χαμηλή υγρασία
Σταθερή απόδοση
Αυτονομία
Συσκευασμένο προϊόν. Δεν λερώνει τον χώρο
Ευκολότερο στην αποθήκευση

Η Θέρμανση με πέλλετ μπορεί να βρει εφαρμογή από μια κατοικία έως και μεγαλύτερου μεγέθους εφαρμογές όπως Σχολεία, Θερμοκήπια, Βιομηχανικούς χώρους, Δημόσια κτίρια