FAQ

Μετατροπή Λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ: Γίνεται;

Posted at 25/04/2014 | By : | Categories : FAQ | 0 Comment

Μετατροπή Λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ: Γίνεται;

Μετατροπή Λέβητα πετρελαίου σε πέλλετΠάρα πολύ συχνά οι καταναλωτές αναρωτιούνται εάν μπορούν, προκειμένου να «μεταβούν» από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στο πέλλετ, να αλλάξουν μόνο τον καυστήρα και να κρατήσουν τον ήδη υπάρχοντα λέβητα κάνοντας μόνο κάποιες μικρομετατροπές οι οποίες σίγουρα θα τους κοστίσουν φθηνότερα απ’ ότι εάν αγόραζαν  έναν καινούργιο  λέβητα.

Και μάλιστα είναι πολλοί οι «τεχνικοί» οι οποίοι με ευκολία απαντούν ότι αυτό γίνεται και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για την μετατροπή ενός λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ; Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση από έναν ειδικό διότι το οικονομικό όφελος θα είναι προσωρινό και μελλοντικά θα παρουσιαζόταν προβλήματα τα οποία θα σας κοστίσουν ακόμη περισσότερο. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα προβλήματα που θα προκύψουν;

Τα προβλήματα

Το σημαντικότερο πρόβλημα που συνεπάγεται μια τέτοια αλλαγή είναι η δυσκολία στον καθαρισμό των στερεών υπολειμμάτων της καύσης των πελλετς.

Οι λέβητες που είναι κατασκευασμένοι για να χρησιμοποιούν Καυστήρες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, αναγκάζουν τα καυσαέρια να περάσουν από συγκεκριμένες διαδρομές οι οποίες είναι φτιαγμένες ώστε να αφαιρούν όση περισσότερη θερμοκρασία γίνεται από αυτά και να την μεταδίδουν στο νερό των καλοριφέρ.

Μετατροπή Λέβητα πετρελαίου σε πέλλετΑυτές οι διαδρομές, που μπορεί να είναι πολλές στο αριθμό, θα δυσκολέψουν πάρα πολύ τον καθαρισμό της στάχτης που παράγεται από την καύση των Pellets μιας και ο λέβητας Πετρελαίου δεν είναι κατασκευασμένος για να διαχειρίζεται καύσιμα που παράγουν στάχτη. Αυτό σημαίνει πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι ένα σύστημα που δεν είναι φιλικό προς τον χρήστη και έχει πολύ μικρή αυτονομία.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, η έλλειψη συχνού και αποτελεσματικού καθαρισμού των τοιχωμάτων και των διαδρομών του λέβητα από την στάχτη, να μειώνει δραματικά τον βαθμό απόδοσης του λέβητα και έχουμε κακή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης με πολύ αυξημένες καταναλώσεις αλλά και διάρκεια ζωής που δεν θα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Εκτός αυτού, υπάρχει το πρόβλημα των καυστήρων pellet που χρησιμοποιούνται. Οι καυστήρες οριζόντιας φλόγας είναι αυτοί που προσαρμόζονται σε αυτά τα συστήματα και οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν περιορισμούς όσον αφορά τα πελλετς που μπορούν να κάψουν. Για να λειτουργήσει  σωστά ο καυστήρας θα πρέπει να υπάρχουν μόνο pellet συγκεκριμένης ποιότητας, προκαλώντας έτσι και την ομηρεία του χρήστη του Καυστήρα από συγκεκριμένο προμηθευτή pellets και άρα αδυναμία επιλογής ανάμεσα από διαφορετικά καύσιμα ενώ την ίδια στιγμή, η χρήση καυσίμου χαμηλότερης ποιότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα, δυσλειτουργίες του καυστήρα, ταλαιπωρία και αυξημένα έξοδα συντήρησης.

Επίσης μια που πολλές φορές για την αλλαγή καυστήρα ορυκτών καυσίμων σε καυστήρα στερεών καυσίμων χρειάζεται μηχανουργική παρέμβαση επάνω στο σώμα του λέβητα, πρέπει να είστε σίγουροι για τον τεχνίτη που θα κάνει την εγκατάσταση και πως θα έχετε τεχνική εξυπηρέτηση και μετά την πώληση και την εγκατάσταση του καυστήρα.

Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε πως λόγω των διάφορων παρεμβάσεων που θα γίνουν στον λέβητα και μια που ΔΕΝ είναι όλοι οι λέβητες ικανοί να διαχειριστούν το Pellet σαν καύσιμο, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ποιότητα, η οικονομία, η διάρκεια ζωής και η απόδοση του τελικού συστήματος. Οι Λέβητες Pellets και Στερεών Καυσίμων είναι κατασκευασμένοι με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και πάντα ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες που καθορίζονται από Διεθνείς Οργανισμούς και οι οποίοι διαφέρουν κατά πολύ από τον τρόπο κατασκευής Λεβητών Υγρών και Ορυκτών Καυσίμων (Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου κτλ).

Συμπέρασμα
Για τους παραπάνω λόγους, είναι πάντα απαραίτητη η αλλαγή ή η παράλληλη εγκατάσταση ολόκληρου του συστήματος Λέβητα-Καυστήρα με ένα Λέβητα Στερεών Καυσίμων, ώστε να υπάρχει διασφαλισμένη η εύρυθμη λειτουργία και ή απόδοση της εγκατάστασης θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα να παραμένει φιλική προς τον χρήστη και το περιβάλλον.